5 veje til en god studiebolig

© Carlo Villarica, Unsplash

Del artikel:

At finde en studiebolig i en af landets største studiebyer op til studiestart er svært, men det er ikke umuligt. Vi har samlet en bunke tips, der kan bringe dig tættere på en god studiebolig.

1. Ansøg om et kollegieværelse

Et kollegieværelse er som regel den billigste bolig, man kan finde som studerende.

Ofte skal du dele køkken og badeværelse med en eller flere andre, men flere og flere kollegier får såkaldte kollegielejligheder, hvor der er eget køkken og bad.

Mange kollegier bliver administreret af et centralt kontor som Kollegiernes Kontor i København eller Kollegiekontoret i Aarhus. Her kan du skrive dig op til flere kollegier på samme tid.

Andre kollegier er knyttet til universiteterne, for eksempel Kollegierne i Universitetsparken i Aarhus eller de københavnske Valkendorfs Kollegium, Regensen og Borchs Kollegium.

2. Skriv dig op til en ungdomsbolig

Et andet bud er ungdomsboligen. Det er en almen bolig, som er øremærket til unge og studerende.

De fleste større byer har en samlet portal, hvor du kan skrive dig op til flere boliger på en gang. Det gælder blandt andet i Odense, hvor seks boligorganisationer samarbejder, og i Kolding. Nogle kommuner har valgt at bruge en lejeportal som findbolig.nu til at administrere deres ungdomsboliger.

Du kan også skrive dig op hos Centralindstillingsudvalget (CIU), på s.dk. CIU står for administrationen af ventelister til alle ungdomsboliger på tværs af forskellige boligorganisationer. Hvis dette nødvendigvis er en ungdomsbolig du leder efter, men måske noget mere permanent, kan du skrive dig på venteliste hos nogle af de store boligselskaber: KAB, AAB, FSB, DOMEA.

En anden mulighed er at undersøge, hvor dine forældre har deres pension. Ofte har pensionskasserne boliger, som de udlejer, eller også kan du måske få fortrinsret.

Skal du flytte hjemmefra?

Hør podcastserien 'Hjælp vi flytter hjemmefra' fra Poitiken, som fortæller om alt fra madbudgetter til boligjagt. Podcasten er sponsoreret af vores samarbejdspartner Lån & Spar. Du finder den i Politikens app.

3. Lej en ældrebolig

I København er kommunen og en række boligorganisationer gået sammen om at udleje tomme ældreboliger til studerende.

Ældreboligerne står tomme på grund af et faldende antal ældre i byen, og de er optimale som studiebolig. De fleste af boligerne er centralt placerede, og de har alle gode køkken- og badefaciliteter.

4. Tjek lokalavisen

Særligt hvis du skal studere i en af de lidt mindre studiebyer, kan lokalavisen være en effektiv hjælper i din jagt på en studiebolig.

Her finder du ofte boligannoncer fra private udlejere, og hvis du er hurtig til at ringe, kan du nemt komme i betragtning.

5. Brug dit netværk

Du ser dem sikkert selv i dit Facebook-feed: ”Jeg søger bolig”-opslagene, hvor dine venner og bekendte efterlyser ”nogen, der kender nogen, der vil leje et værelse ud til en sød og rolig studerende”.

Og det er ikke en dårlig idé – særligt ikke, hvis du selv har sørget for at hjælpe med at dele dine venners opslag tidligere. What goes around comes around, og du kan sagtens være heldig, at lige præcis en af dine venner har en ven, der leder efter en ny roommate lige nu.

Bliv medlem

Bliv medlem af DM og Magistrenes A-kasse og få adgang til landets mest attraktive studiekonto hos Lån & Spar Bank og mange andre studierelevante fordele.

}