Studietrivsel

© Lasse Martinussen

Del artikel:

Lige så fedt som studielivet kan være, lige så presset kan det også føles. Mange studerende oplever ikke at trives på tidspunkter i deres studietid. Hvis du ikke altid synes studiet er fedt, er det altså normalt. Heldigvis er der hjælp at hente.

I DM hjælper vi dig med undervejs i studiet. Du kan få rådgivning, hvis du oplever dårligt studiemiljø, arbejdspresset bliver for stort eller du føler dig presset af karrieretanker.

Hvilke tegn skal du være opmærksom på?

Vær opmærksom hvis din mistrivsel bliver ved. Hvis den fx breder sig fra en enkelt opgave, eller et enkelt fag, en eksamen eller hvis det breder sig til større dele af dit studieliv og det bliver vanskeligt at se en konkret ende på denne udfordring. Et tegn kan være, at du vedvarende ikke kan overskue at tage til undervisning, trækker dig fra sociale aktiviteter, eller du får søvnbesvær. Det er vigtigt, at du tager sådanne tegn alvorligt og taler med nogen om det.

Det er også vigtigt at være opmærksom på stress-symptomer. Stress behøver ikke at være farligt. Kortvarig stress er en naturlig reaktion på krav om præstation på højt niveau. Det er en reaktion, som kan vare i timer, og som øger din krops evne til at yde et mentalt og krævende arbejde. Længerevarende eller konstant stress kan dog være skadende for dit helbred. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på symptomer på længerevarende stress.

Oplever du nogle af de nedenstående tegn på længerevarende stress, er det vigtigt at du reagerer. Kontakt din læge, der kan vurdere om du bør sygemeldes. Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere situationen, så tøv ikke med at kontakte DM.

  • Søvnløshed
  • Hjertebanken
  • Svimmelhed
  • Grådlabil
  • Koncentrationsbesvær
  • Hukommelsessvigt
  • Ubeslutsomhed
  • Aggressiv eller indadvendt adfærd
  • Manglende appetit eller spiseforstyrrelser

Her kan du læse mere om stress.

Det er vigtigt at tale med nogen - hvem kan du tale med?

Vigtigst er, at du taler med nogen. Virker det uoverskueligt, hvor du skal henvende dig, kan du altid kontakte os i DM. Vi vil hjælpe dig med at forstå din situation, og rådgive dig om eventuelle andre steder, hvor du kan få den rette hjælp.

DM

Går dine spekulationer og bekymringer på, hvordan du kan bruge din uddannelse efter studietiden, eller hvordan du til den tid kommer ind på arbejdsmarkedet? Så kan det være en god ide at tale med os. I DM står vi klar til at hjælpe dig godt i gang med karrieren, og sikkert videre.

Kontakt DM

Du kan altid kontakte DM, hvis du oplever, at du trives dårligt, og det går ud over dine studier.

Studievejledningen

Studievejlederne på dit studie kan være et godt sted at begynde. De vil også kunne oplyse dig om dispensationsregler og SU-problematikker, hvis udfordringerne kan komme til at forlænge dit studie.

Studenterrådgivningen

Du kan også kontakte Studenterrådgivningen, som yder gratis social- og psykologhjælp til studerende på videregående uddannelser. Find afdelingen nærmest dig, eller kontakt dem på telefon 70 26 75 00 mandag til fredag kl. 9-12.

Studiepræst

Din trivsel på studiet handler om mere end problemer relateret til at være studerende. Personlige problemer og oplevelser kan også skabe mistrivsel. De fleste universiteter har tilknyttet en studiepræst, som du kan tale med om det, du har på hjerte. Det behøver ikke handle om kristendom og religion, men kan være om hjertesorger, ensomhed, stress eller noget helt fjerde. Præsten har tavshedspligt. Find din studiepræst.

Din læge

Oplever du tegn på længerevarende stress, kan du kontakte din læge, der kan vurdere, om du bør sygemeldes. Er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere situationen, så tøv ikke med at kontakte DM.

Bliv medlem

Bliv medlem af DM og MA og få hjælp og rådgivning, hvis du oplever dårligt studiemiljø eller har svært ved at overskue arbejdspresset.

}