© Dennis Morton

Del artikel:

Der er meget, du skal holde styr på, når du flytter hjemmefra og begynder på dit nye studie. En af de ting er din SU, for hvilke regler gælder nu? Få styr på SU-reglerne her.

I snart 50 år har danske studerende modtaget SU – Statens Uddannelsesstøtte – under deres uddannelse. Det kan du også, hvis du er studieaktiv på en SU-berettiget uddannelse.

Hvor meget SU, du får udbetalt, er afhængig af, om du går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, og om du er hjemmeboende eller udeboende.

I 2019 får en udeboende studerende på en videregående uddannelse 6.166 kroner før skat, men satserne ændres en smule fra år til år, så du skal altid selv undersøge, hvad det aktuelle beløb er.

Søg SU til tiden

Du kan tidligst søge om SU en måned før din uddannelse begynder. Hvis du begynder din uddannelse i august, kan du altså ansøge om SU i juli – dog med den undtagelse, at du først er berettiget til SU fra september, hvis din uddannelse starter efter den 20. august.

Fristen for at søge SU er den sidste dag i måneden. Hvis du overskrider den, er du først berettiget til SU fra den efterfølgende måned.

Man kan med andre ord ikke søge SU med tilbagevirkende kraft, og det er dit eget ansvar at ansøge til tiden.

SU til udeboende

Hvis du er flyttet hjemmefra for at starte på en videregående uddannelse, kan du få udeboende SU.

Hvis du op til din flytning allerede modtager hjemmeboende SU, skal du ikke selv foretage dig noget for at ændre den til udeboende, for din SU følger din folkeregisteradresse – som du selvfølgelig husker at ændre senest fem dage efter, at du er flyttet.

Du er først berettiget til udeboende SU fra den efterfølgende 1. i en måned. Det vil sige, at hvis du flytter hjemmefra den 2. august, får du hjemmeboende SU i august og udeboende SU i september.

Hvor meget må man tjene?

Hvis du har et studiejob til at supplere SU’en, skal du være opmærksom på det, der hedder dit fribeløb.

Fribeløbet angiver, hvor meget man må tjene samtidig med, at man modtager SU, og hvis du overskrider det, skal du betale dele af din SU tilbage.

Dit fribeløb udregnes samlet for hele kalenderåret, så det kan være svært selv at regne ud, hvor meget du må tjene. Heldigvis har su.dk lavet en regnemaskine, som gør det lidt nemmere for dig.

Her kan du finde hjælp

Hvis du er i tvivl om, hvad SU-reglerne betyder for dig, skal du kontakte SU-kontoret på din uddannelse.

Har du mere generelle spørgsmål, kan du henvende dig til Styrelsen for Videregående Uddannelser, som administrerer SU-systemet. De er også på Twitter.

Fagforening og a-kasse for studerende

Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse giver dig inspiration og vejledning til at træffe de rette valg, mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.

}