Gode råd til din studieøkonomi

Kniber det med at få SU-budgettet med mad, byture og husleje til at gå op? Vi har samlet en række gode tip til, hvordan du undgår, at pengene slipper op inden den næste SU går ind på kontoen.
Del artikel:

Ord som budget, rådighedsbeløb og betalingsservice, kan blive dine bedste venner i en periode med en stram studieøkonomi.

Som studerende kan man opleve, at pengene slipper op, inden den næste SU går ind på kontoen. Her får du gode råd til at undgå den der sidst på måneden-oplevelse.

Der er kun én rigtig ting at gøre: Læg dit eget budget og hold det! Det er her, du har overblikket over dine indtægter fra SU og/eller studiejobbet – og det er her, du kan se, hvor mange udgifter, du har hver måned. Du kan bruge Excel til at lave dit budget, men de fleste banker har et budgetskema online. Hvis du ikke er den store Excel-haj, kan du alternativt bruge en app til at hjælpe dig med budgettet.

Få overblik over dine indtægter

Først udfylder du budgettet med alle dine indtægter. Det er fx SU, løn, boligstøtte, brug af opsparing og måske tilmed ”penge med hjemmefra”. Du kan bruge Excel eller skabeloner på nettet.

Få overblik over dine faste udgifter

Derefter kigger du på alle de udgifter, du skal betale hver måned, fx husleje, el, forsikring, transport, mobil-abonnement og streamingtjenester. Hvis du allerede har tilmeldt dine betalinger til Betalingsservice, kan du let danne dig et overblik over dine faste udgifter via den månedlige betalingsoversigt. Husk du kan finde den i din e-boks.

Få styr på dine løse udgifter

I modsætning til de faste udgifter, som du kender, er der også nogle løse udgifter. Det er de udgiftsposter, som du ved, du skal bruge penge på, men som du ikke kender det faste beløb på hver måned. Det er fx tøj, mad, byture, rejser og lignende. Det er ofte her, at et budget kan være en fordel for dig, fordi man ofte bruger mere på ”de løse omkostninger”, end man umiddelbart tror.

Det er også her, du kan afsætte et fast beløb til uforudsete udgifter, som fx et tandlægebesøg.

Inddel dit budget

Når du lægger et budget, er det en fordel, hvis du inddeler dit budget i forskellige emner, som fx bolig og transport. På den måde får du let overblik over de enkelte elementer i din økonomi.

5 tips til en stram økonomi

  • Tilmeld alle dine faste udgifter til Betalingsservice, så sikrer du, at du ikke pludseligt får en rykker og ekstragebyrer lagt ovenpå.
  • Lav en opsparing, så du har lidt ekstra på kistebunden til en af de uventede regninger – eller til din drømmerejse.
  • Undgå hurtiglån. De kan hurtigt komme til at koste dig en formue. Spørg hellere i din bank, hvis du har behov for at låne penge
  • Brug dit studiekort og spørg altid efter studierabat. Det kan spare dig for mange penge i løbet af studietiden.
  • Som medlem af DM får du også adgang til en række rabatter – se dem her

Fagforening og a-kasse for studerende

DM og Magistrenes A-kasse giver dig inspiration og vejledning til at træffe de rette valg, mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.

}