Gå til sidens indhold

Sådan får du et studiejob

Det er ofte vigtigt at have et studiejob, både af hensyn til studiet og til din økonomi. Et af de mange gode råd er at bruge dit netværk. Mange studiejob bliver besat ved, at dem, der har haft jobbet i forvejen, bliver bedt om at finde en afløser.

1. Studiejob gennem netværk

Bruger du dit netværk, så sikrer arbejdspladsen sig, at én, de kender, siger god for den nye studentermedarbejder.

Gå en tand længere ud. Brug dit netværks netværk. Er der fx ældre studerende, der er ved at være færdige med studiet og kan lade deres studiejob gå i arv til dig?

Læs mere om, hvordan du starter med at netværke.

2. Studiejob gennem en uopfordret ansøgning

Vil du gerne ind på et særligt område eller en særlig arbejdsplads, kan du skrive en uopfordret ansøgning. Du kan eventuelt ringe og høre om, hvilke muligheder der er, og hvem du i givet fald skal tale med eller skrive til.

3. Studiejob via jobbanken

Er der opslagstavler med studiejob, der hvor du kommer? Har dit universitet sin egen jobbank med både job, projekter og praktikmuligheder? Kender du de hjemmesider, hvor både private og organisationer annoncerer studiejob? Fx:

4. Et kompetencegivende studiejob

Det er optimalt, hvis du i studiejobbet har mulighed for at afprøve dine faglige kompetencer. At arbejde med andre akademikere – uanset fag – er i sig selv kompetenceudviklende.

Mange universitetsuddannede bliver i sidste ende ikke nødvendigvis ansat alene på deres faglige kompetencer. I stedet får de job, hvor de bruger deres generelle akademiske kompetencer. Det kan handle om at kunne arbejde med kompliceret stof og om at kunne formidle det.

Et studiejob er også muligheden for at lære at indgå i kulturen på en arbejdsplads og lære måden at arbejde på. Hvilket niveau forventes der fx på en afsluttet opgave?  Deadline kan være vigtigere, end at man har researchet fem timer ekstra.

5. Hvis studiejobbet bliver fuld tid

På langt sigt kommer du længere med en kandidatgrad både karrieremæssigt og i forhold til din livsindkomst. Fuldtidsstudiejobbet kan være økonomisk fristende på kort sigt, men kan du komme tilbage til studierne – både mentalt og økonomisk?

Får du et studiejob på fuldtid, så vend også din ansættelsessituation med DM. Med mange timer får du fx automatisk via funktionærloven nogle rettigheder, som du eller din chef måske ikke kender til.

6. Jeg fik ikke mit drømmestudiejob

Finder du ikke lige drømmestudiejobbet, kan mindre også gøre det. Det har altid betydning, at arbejdsgivere kan se, at du er i stand til at stå op om morgenen og passe et job, uanset om det er dit drømmestudiejob

7. Frivilligt arbejde tæller

Du kan vise, at du har andre kompetencer end de rent faglige gennem frivilligt arbejde.

8. Få tjekket dit cv før du søger studiejob

Som medlem i DM og Magistrenes A-kasse kan du som studerende få hjælp til at få tjekket dit cv og konkrete ansøgninger til et bestemt job.

9. Få rådgivning i DM

DM står altid parat til at give dig gode råd med på vejen, når du skal ansættes i et studiejob. Fx kan vi rådgive om, hvad din kontrakt skal indeholde.

Kontakt DM

Er du i tvivl om dine løn- og ansættelsesforhold, så kontakt DM på 38 15 66 00 eller dm@dm.dk.

Jobansøgning

Du er altid velkommen til at vende din ansøgning med DM eller Magistrenes A-kasse.

Læs mere om hvordan du skriver en ansøgning