Gå til sidens indhold

Kender du dine rettigheder i dit studiejob?

Man kunne måske tro, at der gælder andre eller ringere vilkår for studerende, der er i studiejob, end der gør for fuldtidsansatte. Men selvom din arbejdsuge ikke lyder på 37 timer, og du ikke er færdiguddannet endnu, kan du sagtens kræve noget af din arbejdsgiver.

Vi sætter fokus på de rettigheder, som du har i sit studiejob, så du ved, hvad du har krav på.

Vi har spurgt rådgivningskonsulenter i DM, Teit Bang Heerup og Michael Larsen, om råd og regler, så du kan få et overblik over dine centrale rettigheder i dit studiejob.

Det kan være svært at vide, hvad du kan forvente dig af din arbejdsgiver i dit studiejob. Måske står det uklart, måske vil du ikke trænge dig på. Men det er vigtigt, at du ved, at rettigheder og fair arbejdsforhold ikke kun er noget, du skal forvente som færdiguddannet, men i lige så høj grad, hvis du arbejder ved siden af dit studie.

Kontrakt, kontrakt, kontrakt

Du har ret til en kontrakt, hvis du beder om det. Hvis du arbejder 8 timer eller mere i gennemsnit om ugen, er der særlige krav til, hvad din kontrakt som minimum skal indeholde, og din arbejdsgiver skal af sig selv udlevere kontrakten. Det er vigtigt, at den beskriver dit arbejdsforhold grundigt. Udover formaliteter som dit og din arbejdsgivers navn og adresse og arbejdssted, skal du sikre, at kontrakten angiver:

  • Beskrivelse af arbejdsopgaver og stilling
  • Løn 
  • Arbejdstid
  • Angivelse af overenskomst eller aftale, der regulerer arbejdsforholdet
  • Opsigelsesvarsel
  • Rettigheder vedrørende ferie

Kontrakten kan være et vigtigt redskab, hvis du får brug for at dokumentere uregelmæssigheder i dit studiejob.

"Vi har set studerende, der kun får en SMS eller E-mail med 'Tillykke med jobbet, kan du komme på mandag?', og det duer altså ikke. Kontrakten er det stykke papir, der er udgangspunkt for dine rettigheder,” siger Teit Bang Heerup, der er konsulent i DM.

"Selvfølgelig kan det være fint med SMS eller E-mail, hvis der er tale om en grundig beskrivelse af arbejdsforholdet, men hvis det bare er en overfladisk besked, bliver det altså sværere at hjælpe, hvis det skulle blive nødvendigt,” uddyber Teit Bang Heerup.

Du kan stadig godt gøre krav på en kontrakt, selvom du arbejder mindre end 8 timer om ugen, hvilket er en rigtig god idé.

”Det afgørende er, at du har noget skriftligt, der i tilstrækkelig grad beskriver dit arbejde. Det er et vigtigt udgangspunkt, hvis man skulle komme ud for noget," siger Teit Bang Heerup.

Er det ikke lidt påtrængende, hvis jeg spørger efter en kontrakt?

Det er forståeligt, hvis du føler det angstprovokerende at skulle kræve noget af din arbejdsgiver. Men du skal huske, at en kontrakt ikke kun er en god idé for dig selv, men faktisk også gavner din arbejdsgiver:

"Det er til gavn for begge parter at have en kontrakt, og det kan vise sig at være en god investering at bruge den korte tid, det tager, på at lave en. Parterne kan hurtigt glemme, hvad de har aftalt, og så er det  vigtigt at have noget, som man dokumentere aftalen med, hvis man får brug for det,” siger Michael Larsen, konsulent i DM.

Funktionærloven - a' hva'?

Funktionærloven sikrer dig rettigheder i dit studiejob. Hvis du for eksempel udfører kontorarbejde eller arbejder i butik eller med salg, er du beskyttet af loven. Den er værd at kende, da den blandt andet sikrer:

  • Løn under sygdom
  • Opsigelsesvarsel på 1 til 6 måneder

Brug DM til at finde ud af, om du er omfattet af Funktionærloven, og hvilke rettigheder du har.

Hvad hvis jeg bliver syg i sidste øjeblik?

Husk, at du ikke selv skal stå for at finde en afløser, hvis du bliver syg. Selvom det måske er med kort varsel, og du føler dig forpligtet til at hjælpe, er det din arbejdsgivers ansvar at finde en afløser. Selvfølgelig kan du hjælpe, hvis du har overskuddet, men det må ikke være noget, der bliver krævet af dig. Kontakt DM, hvis du har spørgsmål om sygdom.

Har jeg ret til lønnet ferie?

Ifølge ferieloven har alle lønmodtagere ret til 5 ugers ferie om året. Alt efter hvordan man er ansat, kan der være forskel på, om man får udbetalt det som løn under ferie eller som feriegodtgørelse. Hvis man er funktionæransat og ansat i mindst 1 måned eller mere, vil det helt klare udgangspunkt være, at man optjener ret til ferie med løn og ikke feriegodtgørelse. Kontakt DM, hvis du har spørgsmål eller læs mere om ferie og fridage.

Noter dine arbejdstimer

Mange arbejdspladser har et system, man registrerer sine timer i, men det er altid en god idé, at du også selv noterer dine timer ned, for eksempel på et stykke papir eller på din telefonen.

"Det er altid en god idé. Det kan være, arbejdstimerne afviger fra det, der er skrevet i kontrakten eller er mangelfuldt beskrevet, og så er det vigtigt at kunne dokumentere det, hvis man for eksempel skal have en højere lønsats for enkelte timer i en given måned,” siger Teit Bang Heerup.

Så notér dine timer, uanset om du er omfattet af en overenskomst, om Funktionærloven dækker dit arbejdsområde eller om du arbejder i et stort firma eller i en café. Kontakt også gerne DM og brug os som sparringspartner, hvis du er i tvivl om noget vedrørende dine rettigheder.

Bliv medlem

Bliv studiemedlem af DM og MA og få gode råd med på vejen, når du skal ansættes i et studiejob. Fx kan vi rådgive om, hvad din kontrakt skal indeholde eller tjekke din ansættelseskontrakt, hvis du har fået nyt job.

Meld dig ind

Kontakt DM

Har du brug for rådgivning omkring dine løn og ansættelsesvilkår, kan du kontakte DM.

Kontakt DM