Brug dit netværk til at finde det rigtige studiejob

Del artikel:

Alle siger det – og de siger det hele tiden: Det er vigtigt at have et studiejob, og det er endnu vigtigere at finde det rigtige studiejob.

”Men hvordan finder jeg det rigtige, jeg kender jo ikke nogen, og hvad kan jeg egentlig tilbyde?”

Det er nogle af de mange spørgsmål, konsulent i DM, Karen Plenge Johansen, får fra rigtig mange studerende, der kontakter DM for at få hjælp til at finde det rigtige studiejob.

”Når man spørger til deres netværk, bliver de ofte helt fjerne i blikket. Det er vigtigt, at de bliver opmærksomme på at opdyrke deres eget netværk,” fortæller Karen Plenge. ”Jamen, jeg kender jo ikke nogen, der kan hjælpe mig”, lyder svaret så ofte. Og det er jo rigtigt, selvfølgelig har man endnu ikke opdyrket et professionelt eller fagligt netværk, når man kun er på 2. eller 3. år af sin uddannelse.

Men så må man starte med det, man har:

Venner, familie, foreninger, klubber og alle dem, man ellers er i berøring med. Det er det såkaldte første leds netværk af mennesker, du selv kender alle sammen.

Der hvor det kan blive interessant, er hvem de så kender,” siger Karen Plenge Johansen.

Bliv klogere på dig selv

Du kan bruge dit nære netværk på flere måder, men primært er det spørgsmål om at indstille dig på, at du er i gang med en research. Netværket skal som udgangspunkt ikke skaffe dig et arbejde, men de skal hjælpe dig til at blive klogere på dig selv.

”Tag en snak med nogle af dem, der kender dig, og find ud af, om de måske kender nogen, der kan hjælpe ”sådan en som dig” videre. Måske kender de en, der arbejder med noget, der ligner det, som optager dig. Du kan måske også få deres hjælp til at sætte ord på noget af det, du kan slå på i en jobansøgning eller et cv.

Du er i gang med research på, hvad en arbejdsplads kan bruge sådan en som dig til, og den research kan bringe dig igennem mange led, før du får noget reelt, du kan bruge. Du skal derfor være tålmodig, huske at følge op, holde initiativet på din egen banehalvdel og i det hele taget gøre mod andre, som du ville forvente, at andre ville gøre mod dig.

Husk for eksempel at sige tak for hjælpen, når du er blevet hjulpet et skridt videre i din research.

Det kan være svært at sætte ord på selv, men med en slags mentorhjælp fra netværket bliver man hurtigt klogere på sig selv og kan derfor lettere beskrive sig selv som en del af den arbejdsplads, man gerne vil arbejde på.”

Det er også i en snak med netværket, at du selv kan fortælle, hvad du kan byde ind med i netværket. Fx om du via engagement i den lokale idrætsklub har været træner for små børn eller du har siddet i en bestyrelse for en forening.

Det er alt sammen noget, der giver dig færdigheder, som du kan bruge, når du søger efter et studiejob. Men ofte også noget, man selv har en tendens til at glemme.

Når du ved, hvad du selv kan, og du har fortalt det til dit netværk, så kommer en dag en mulighed, hvor du selv er blevet så klog på dine egne kompetencer, at du klart og tydeligt kan sætte dig i spil i forhold til en kommende arbejdsgiver.

Mange skridt foran

For Karen Plenge Johansen handler det rigtigt meget om bare at springe ud i det. At blive operationel og gøre noget; Finde ud af, hvad man er god til, finde ud af, hvad man gerne vil og fortælle det til ens netværk, så de også ved det.

”Dem, der tidligt i karrieren, altså allerede under studiet, opdyrker et professionelt netværk og formår at holde det ved lige, er mange skridt foran alle andre, når det gælder om at få en givtig og god start på karrieren.

Og husk, at i et netværk beder man jo ikke om hjælp til at få et job, man beder oftest om hjælp til at finde ud af, hvad jeg kan bruge mine kompetencer til.”

Bliv medlem

Bliv studiemedlem af DM og MA og få hjælp til at opbygge dit netværk.

}