Gå til sidens indhold

Kompetencer og læringsplan

Overvej, hvilke kompetencer du gerne vil opnå med praktikken, og udarbejd en læringsplan, der kan hjælpe dig med at sikre, at du opnår de kompetencer, du ønsker.

Inden du skal i gang med praktikforløbet, er det en god idé at overveje, hvad du gerne vil opnå. Overvej hvilke generelle og fagspecifikke kompetencer, du regner med at tilegne dig i løbet af praktikken. Skriv dem ned og forbered dig på at diskutere det med din kommende arbejdsgiver.

Inspiration til kompetencer

  • Formidlings- og kommunikationskompetencer
  • Organisatorisk erfaring
  • Ledelse af mindre projekter/events
  • Lobbyarbejde
  • Kvalitativ og kvantitativ analyse
  • Netværksdannelse inden for dit fag

Inspiration til en læringsplan

Overvej, hvordan du kan sikre, at du opnår de kompetencer, du ønsker, og tænk over, hvad dine succeskriterier for praktikopholdet bør være, og hvordan du skal evaluere løbende for at sikre, at du når dem.

Beslut dig for, hvordan du lærer bedst

Har du brug for løbende styring af dine arbejdsopgaver, jævnlig sparring, kurser, stor frihed til at definere dine egne opgaver og feedback på dine resultater, når de foreligger eller noget helt andet? Forbered dig på, hvordan du vil diskutere det med din arbejdsgiver.

Argumenter for at få en mentor

Det kan være en rigtig god idé at få en mentor på arbejdspladsen, som du kan mødes fast med og diskutere fx arbejdsopgaver, kompetenceudvikling og generelle ting omkring arbejdet.

En mentor kan hjælpe dig med at tage hånd om din læringsplan. Dine kolleger bliver også opmærksomme på, at du ikke er en gratis studentermedhjælp, men at du er på arbejdspladsen som en del af din uddannelse. Vær klar til at argumentere for vigtigheden af at have en mentor på praktikstedet, og accepter ikke svar som “du kan jo altid gå til lederen/kollegerne”. Hvis du vil have en mentor, skal det være en del af kontrakten, og møderne med mentoren skal allerede aftales de første dage på jobbet.

Få styr på kollegernes kompetencer

Undersøg på forhånd, hvilke kompetencer din leder og kolleger har. På den måde bliver du klar over, hvem du kan have fordel af at blive vejledt af. Dem, du har mødt til en samtale, kan du researche på og få overblik over deres cv.

Du kan nævne over for din leder, at du gerne vil vejledes af de kolleger, du finder interessante i forhold til deres erfaringer eller færdigheder fra tidligere job eller opgaver. De færreste siger nej til at lære fra sig, når det handler om noget, de er gode til og interesserede i, men det er op til dig at efterspørge denne erfaringsdeling.