Løn - hvad er du værd?
Din løn vil typisk afspejle din uddannelse, din erfaring, den branche du får job i og eventuel tidligere løn.
1. Kend dit lønniveau
Der er stor forskel på, hvad du kan få i løn i dit første job alt efter, hvor du søger ansættelse. Skal du til en lønforhandling eller jobsamtale, så tjek niveauet for din branche og blive rustet gennem DM's løntjek.
DM’s løntjek skelner blandt andet mellem ansættelse i det offentlige og det private, hvornår du har afsluttet dit studie, og hvilket område du arbejder inden for. Derudover anbefaler vi, at du tager en snak med den lokale tillidsrepræsentant eller kontakter DM inden samtalen.
Hvis du er nysgerrig på, hvad andre med lige præcis din uddannelsesbaggrund tjener som nyuddannede, kan du bruge Uddannelseszoom. Her har du mulighed for at se gennemsnitslønnen for alle studieretninger i Danmark. Bemærk at pensionsbidraget ikke indgår, hvilket betyder, at den reelle løn kan være højere.
Uddannelseszoom giver dig også mulighed for at se, hvordan andre fra din uddannelse typisk er kommet i arbejde for eksempel gennem netværk, via studiejob eller noget andet, hvilke brancher de typisk finder ansættelse i, hvad de tjener som nyuddannede, og hvilke kompetencer de bruger mest på arbejdsmarkedet. Uddannelseszoom er udarbejdet af Styrelsen for Uddannelse og Forskning.
2. Undersøg hvad du er værd
Inden du beslutter dit lønkrav, er det en god ide at undersøge lønnen i forhold til:
- Uddannelse og anciennitet
- Arbejdsforhold
- Virksomheden
- Branchen
- Eventuel overenskomst eller lønaftale
- Andre ansættelsesvilkår, såsom arbejdstid, barsel og fridage
Det er også en god idé, at du gør dig nogle overvejelser om, hvad fx løn under barsel, ekstra ferie eller ingen højeste arbejdstid betyder for dig.
3. Ansættelse på en privat arbejdsplads
En meget stor del af ansatte i det private er ansat på individuelle kontrakter og forhandler selv deres løn. Når du bliver ansat på individuel kontrakt, er næsten intet givet på forhånd heller ikke reguleringen af din løn. Derfor skal du forberede dig godt til lønforhandlingen, når du søger job i det private.
Træf to beslutninger, inden du går til jobsamtale. Beslut hvilket lønkrav du vil spille ud med, hvis du bliver spurgt, og find ud af hvor din smertegrænse går. Altså den laveste løn du vil acceptere.
Beslutningerne er vigtige for en god forhandling, så du ikke indgår en aftale, du fortryder bagefter. Der kan gå lang tid, inden du får din første lønforhandling på jobbet, derfor skal din startløn være holdbar indtil næste lønforhandling.
4. Ansættelse på en offentlig arbejdsplads
Hvis du skal ansættes i det offentlige, bliver du ansat efter en kollektiv overenskomst, og din løn består af en basisløn og forskellige tillæg: faste tillæg, individuelle tillæg, kvalifikationstillæg og funktionstillæg. Tillæggene forhandles på den enkelte arbejdsplads ved ansættelsen og derefter en gang om året.
Det er din tillidsrepræsentant eller DM, der skal forhandle lønnen. Så du er ikke alene. Kontakt din tillidsrepræsentant eller DM med det samme, når du har fået tilbudt et job, så I fællesskab kan finde ud af, hvilket lønniveau I skal gå efter.
Hvis du bliver spurgt til samtalen om lønforventning, så er det godt at have kigget i DM’s offentlige lønstatistik eller have ringet til DM, så du kan komme med en forventning og svare din potentielle arbejdsgiver på spørgsmålet.
5. Løn er andet end kroner og ører
Ansættelseskontrakten indeholder som regel rettigheder, som kan gøres op i penge. Det er fx betalt frokostpause, løn i hele barselsperioden eller arbejdsgiverbetalt pensionsordning. Det skal du også tage højde for, når du forhandler løn.
Benyt DM’s vilkårsberegner for at finde ud af, hvad de forskellige goder er værd
Har du brug for sparring?
Du er altid velkommen til at kontakte DM og få vejledning om løn, lønforhold og gode råd til, hvilke krav du skal stille til en ansættelseskontrakt.
Kontakt os