Gå til sidens indhold

Løn - hvad er du værd?

Din løn fastsættes typisk i forhold til din uddannelse, din erfaring, den branche du får job i og din nuværende løn.

1. Kend dit lønniveau

Der er stor forskel på, hvad du kan forvente i løn i dit første job alt efter, hvor du søger ansættelse. Skal du til en lønforhandling eller jobsamtale anbefaler vi, at du benytter dig af DM's løntjek.

Derudover anbefaler vi også, at du tager en snak med den lokale tillidsrepræsentant eller kontakter DM inden samtalen.

2. Undersøg hvad du er værd

Inden du beslutter dit lønkrav, bør du derfor undersøge lønnen i forhold til:

  • Uddannelse og anciennitet
  • Arbejdsforhold
  • Virksomheden
  • Branchen
  • Eventuel overenskomst eller lønaftale
  • Andre ansættelsesvilkår, såsom arbejdstid, barsel og fridage.

Det er også en god idé, at du gør dig nogle overvejelser om, hvad fx løn under barsel, ekstra ferie eller ingen højeste arbejdstid betyder for dig.

3. Hvis du skal ansættes på en privat arbejdsplads

En meget stor del af ansatte i det private er ansat på individuelle kontrakter og forhandler selv deres løn. Når du bliver ansat på individuel kontrakt, er næsten intet givet på forhånd, heller ikke reguleringen af din løn. Derfor skal du forberede dig godt til lønforhandlingen, når du søger job i det private.

Træf to beslutninger inden du går til jobsamtale. Beslut hvilket lønkrav du vil spille ud med, hvis du bliver spurgt, og find ud af hvor din smertegrænse går. Altså den laveste løn, du vil acceptere. Beslutningerne er vigtige for en god forhandling, så du ikke indgår en aftale, du fortryder bagefter. Der kan gå lang tid, inden du får din første lønforhandling på jobbet, og derfor skal din startløn være holdbar indtil næste lønforhandling.

4. Hvis du skal ansættes på en offentlig arbejdsplads

Hvis du skal ansættes i det offentlige, bliver du ansat efter en kollektiv overenskomst, og din løn består af en basisløn og forskellige tillæg: faste tillæg, individuelle tillæg, kvalifikationstillæg og funktionstillæg. Tillæggene forhandles på den enkelte arbejdsplads ved ansættelsen og derefter en gang om året.

Det er din tillidsrepræsentant eller DM, der skal forhandle lønnen. Så du er ikke alene. Kontakt straks din tillidsrepræsentant eller DM, når du har fået tilbudt et job, så I kan finde ud af, hvilket lønniveau I skal gå efter.

Hvis du bliver spurgt til samtalen om lønforventning, så er det godt at have kigget i DM’s offentlige lønstatistik eller have ringet til DM, så du kan komme med en forventning og svare din potentielle arbejdsgiver på spørgsmålet.

5. Løn er også andet end kroner og ører

Ansættelseskontrakten indeholder som regel rettigheder, som kan gøres op i penge. Det er fx betalt frokostpause, løn i hele barselsperioden eller arbejdsgiverbetalt pensionsordning. Det skal du også tage højde for, når du forhandler løn.

6. Hvad er du værd?

Brug DM og DM’s lønstatistikker til at finde dit lønniveau før du går til en jobsamtale. Hos DM kan du få råd og vejledning om løn, lønforhold og gode råd til, hvilke krav du skal stille til en ansættelseskontrakt.

Se DM's lønstatistik