Til indhold

Kend dine rettigheder

Det kan godt betale sig at have styr på, hvad du har af rettigheder. Det kan nemlig sikre dig en bedre lønforhandling. Få forhandlingskonsulent Julie Klint Skakuns tip til, hvad du skal være opmærksom på.

Julie Klint Skakun er forhandlingskonsulent i DM, og hun hjælper dagligt medlemmer med at opnå de bedste vilkår i forhandlingssituationer. For hende er der nogle få men afgørende ting, du skal være opmærksom på, når du skal i gang med første job. Så du blandt andet kan sikre dig en god løn.

Hvad er dine forventninger til løn?

Allerede inden jobsamtalen er det en god idé at gøre dig nogle tanker omkring dine forventninger til løn. Selvom jobsamtalen ikke er en lønforhandling, er der mange arbejdsgivere, der bruger samtalen til at spore sig ind på, hvad dine forventninger til løn er.

Er du usikker på, hvad du er værd?

Som nyuddannet kan du være usikker på din markedsværdi, og det kan ende med at betyde, at du får for lidt i løn. Derfor kan det være en rigtig god idé at ringe til os inden samtalen, så vi kan hjælpe dig med et konkret udspil.

Når en kommende arbejdsgiver spørger, hvad du forventer i løn, så er det vigtigt, at du fremhæver, hvad det er, du kan bidrage med. Som nyuddannet har du for eksempel den mest opdaterede viden på området og kan komme med nye input.

Husk ikke at skrive under på kontrakten med det samme!

Hvis du får tilbudt jobbet, anbefaler vi dig ikke at skrive under på kontrakten med det samme. Der er nemlig ting, du bør være opmærksom på. For eksempel er der forskel på, om du bliver ansat i det offentlige eller i det private. Og her skal du være opmærksom på, hvilke vilkår du bliver ansat på. For nogle steder ligger de private virksomheders lønudspil lavere. Og her kan DM hjælpe med at forhandle lønnen op.

Sådan forhandler du lønnen op

Det er vigtigt, at du argumenterer for det, du kan. Men det kan være svært som nyuddannet, og derfor hjælper vi dig gerne med konkret sparring inden.
Hvis din kommende arbejdsgiver slet ikke er til at forhandle med, så anbefaler vi, at du får en hurtig lønforhandling. Dvs. at I forhandler løn igen inden for seks måneder, hvor du så har haft tid til at vise dem, hvad du kan.

Skal vi hjælpe dig med at forhandle løn?

Kontakt os og få råd og vejledning til, hvordan du får forhandlet den bedst mulige aftale hjem.

Kontakt os