Gå til sidens indhold

Er du ledig?

Langt de fleste job finder du på internettet. Fx jobdatabaser, faglige fora og virksomhedernes hjemmesider.

1. Du har net og netværk

En anden vej end internettet er via dit netværk: Privat, på dit studium, hvor du haft studiejob eller været i praktik. Det er ofte relationerne og anbefalingerne gennem dit netværk, der leder dig på vej.

Læs mere om at bruge dit netværk

2. Dine første skridt

Som nyuddannet er det godt at være åben og søge bredt på de kompetencer, du har. Mange job vil tage sig anderledes ud, end du havde forestillet dig, før du begyndte at arbejde der. Første skridt er at få foden indenfor og få praktisk erfaring fra en arbejdsplads, hvor akademikere er ansat. Og så er det altid nemmere at finde det næste job, når du har haft det første.

3. Hvem er du?

Du skal først og fremmest finde frem til dine kernekompetencer, og i hvilken retning dine interesser trækker dig. Helt konkret skal du finde ud af flere ting om dig selv: Hvem er du? Hvad vil du? Og hvad kan du? Det handler om at bearbejde dine erfaringer og finde ud af, hvilke præferencer du har i forhold til dit fremtidige job.

4. Hvor vil du hen?

Tænk ikke udelukkende på jobopgaverne, men også på arbejdsmiljø, virksomhedskultur, kollegaer, branche, organisation og jobfunktioner. Gør op med dig selv, hvilke vilkår der er vigtige for dig. Det kan være alt fra løn til arbejdstid, vilkår under barsel og arbejdspladsens beliggenhed.

I det offentlige er arbejdstid, løn og øvrige ansættelsesvilkår aftalt via kollektive overenskomster mellem arbejdsgiveren og arbejdstageren. I det private er det mere undtagelsen end reglen, at der er en overenskomst, så her vil alt kunne være til forhandling. Du kan få hjælp og mere viden om forhandling, overenskomster og vilkår på de enkelte arbejdspladser hos DM.

5. Det perfekte match?

På baggrund af dine refleksioner går du videre til researchfasen, der afdækker, hvilke muligheder som stemmer overens med dine præferencer. Du kan ikke forvente at få alle dine ønsker og præferencer opfyldt. Det er i ligeså høj grad en udelukkelses- som en tilvalgsfase. Du må se så nuanceret på din kommende arbejdsplads som muligt. På den måde holder du mange muligheder åbne.

Hvilke typer af stillinger matcher dine forventninger og kompetencer – også dem du ikke umiddelbart er kvalificeret til? Det kan lede dig på vej til at finde andre stillinger inden for samme arbejdsområde eller branche. Det betyder, at du er sporet ind på, hvad du vil, når du står med et konkret jobtilbud, og du skal vurdere, om det er et job, du vil søge.

6. Først nu går du i gang

Du er nu nået til det punkt, hvor selve jobsøgningen begynder. Det sker på baggrund af både dine refleksioner og din research. Du bør nu have et godt billede af, hvilket job du skal søge. Det er også i denne fase, du tager kontakt til de virksomheder, du gerne vil arbejde for, og som du søger hos enten via jobopslag, uopfordret ansøgning eller ved at ringe til dem.

7. Få rådgivning i MA og DM

Jobsøgningen er en længere proces, og du kan få brug for sparring, gode råd eller vejledning undervejs. Kom til arrangementerne på dit studiested, eller kontakt MA eller DM, og få mere viden og vejledning om vejen til dit første job.

Kilde: Chefkonsulent i DM, Annette Schmidt Højby

Få hjælp af DM og MA

Som medlem af DM og MA får du en række faglige fordele. Vi rådgiver og hjælper dig, både mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.

Læs mere

Læs den store guide til jobsøgning for akademikere

Bliv medlem

Bliv medlem af Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse og få rådgivning og hjælp i dit studiejob, og når du som nyuddannet skal finde din vej ind på arbejdsmarkedet.

Meld dig ind