Coronavirus

Få svar på de mest stillede spørgsmål, du som studerende kan have i forbindelse med studie og studiejob.

Gå til sidens indhold

Er du ledig?

Overgangen fra studieliv til arbejdsliv kan sommetider være udfordrende, men vi hjælper dig med at knække koden og få foden inden for arbejdsmarkedet.

Som nyuddannet er det godt at være åben og søge bredt på de kompetencer, du har. Mange job vil tage sig anderledes ud, end du havde forestillet dig, før du begyndte at arbejde der. Første skridt er at få foden indenfor og få praktisk erfaring fra en arbejdsplads. Det er altid nemmere at finde det næste job, når du har haft det første.

Her får du en guide til din vej ind på arbejdsmarkedet.

1. Hvem er du?

Du skal først og fremmest finde frem til dine kernekompetencer, og i hvilken retning dine interesser trækker dig. Helt konkret skal du finde ud af flere ting om dig selv: Hvem er du? Hvad vil du? Og hvad kan du? Det handler om at bearbejde dine erfaringer og finde ud af, hvilke præferencer du har i forhold til dit fremtidige job.

Er du i tvivl om, hvilke kompetencer du har?

2. Hvor vil du hen?

Tænk ikke udelukkende på jobopgaverne, men også på arbejdsmiljø, virksomhedskultur, kollegaer, branche, organisation og jobfunktioner. Gør op med dig selv, hvilke vilkår der er vigtige for dig. Det kan være alt fra løn til arbejdstid, vilkår under barsel og arbejdspladsens beliggenhed.

I det offentlige er arbejdstid, løn og øvrige ansættelsesvilkår aftalt via kollektive overenskomster mellem arbejdsgiveren og arbejdstageren. I det private er det mere undtagelsen end reglen, at der er en overenskomst, så her vil alt kunne være til forhandling. Du kan få hjælp og mere viden om forhandling, overenskomster og vilkår på de enkelte arbejdspladser hos DM.

Læs mere: Løn - hvad er du værd?

3. Det perfekte match?

På baggrund af dine refleksioner går du videre til researchfasen, der afdækker, hvilke muligheder som stemmer overens med dine præferencer. Du kan ikke forvente at få alle dine ønsker og præferencer opfyldt. Det er i lige så høj grad en udelukkelses- som en tilvalgsfase. Du må se så nuanceret på din kommende arbejdsplads som muligt. På den måde holder du mange muligheder åbne.

Hvilke typer af stillinger matcher dine forventninger og kompetencer – også dem du ikke umiddelbart er kvalificeret til? Det kan lede dig på vej til at finde andre stillinger inden for samme arbejdsområde eller branche. Det betyder, at du er sporet ind på, hvad du vil, når du står med et konkret jobtilbud, og du skal vurdere, om det er et job, du vil søge.

Læs mere om, hvordan du får branchekendskab og organisationsforståelse

4. Først nu, går du i gang

Du er nu nået til det punkt, hvor selve jobsøgningen begynder. Det sker på baggrund af både dine refleksioner og din research. Du bør nu have et godt billede af, hvilket job du skal søge. Det er også i denne fase, du tager kontakt til de virksomheder, du gerne vil arbejde for, og som du ansøger hos – enten via jobopslag, uopfordret ansøgning eller ved at ringe til dem.

Læs flere råd til jobsøgning

5. Du har net og netværk

De fleste søger kun opslåede jobopslag, som de finder på internettet. Men en anden vej end internettet er via dit netværk: Privat, på dit studie, hvor du haft studiejob eller været i praktik. Det er ofte relationerne og anbefalingerne gennem dit netværk, der leder dig på vej.

Læs mere om at bruge dit netværk

Få rådgivning i MA og DM

Jobsøgningen er en længere proces, og du kan få brug for sparring, gode råd eller vejledning undervejs. Kom til karrierearrangementerne på dit studiested, eller kontakt MA eller DM, og få mere viden og vejledning om vejen til dit første job.

Læs mere

Bliv medlem

Bliv medlem af Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse og få rådgivning og hjælp i dit studiejob, og når du som nyuddannet skal finde din vej ind på arbejdsmarkedet.

Meld dig ind