Til indhold

Sådan går du fra studiet til arbejdsmarkedet

Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse
© Dennis Morton

Efter fem år på universitetet afslutter du din uddannelse! Nu er det tid til at komme ud på arbejdsmarkedet. I den forbindelse er der nogle smarte træk, du kan bruge for at komme godt videre.

Start med den mentale forberedelse

Indtil nu er du blevet vurderet på din faglighed. Men fremover bliver du både vurderet på dine faglige og personlige kompetencer, din markedsværdi. Derfor skal du ikke kun tænke på din uddannelsestitel, men også på dine samlede kompetencer.

Dit mindset skal være, at jobsøgning er en salg- og marketingopgave. Du skal markedsføre og sælge dig selv, dine kompetencer og din person. Du skal have det hele med...

Kom i gang med at søge job

Du skal være bevidst om, at jobsøgning er en proces, og at du ikke kan få alt til at ske på én gang. Mange vil gerne gøre alt på én og samme tid og lande jobbet med det samme. Men det er altså ok, at alt ikke sker på samme dag.

Du skal dele din jobsøgning op i tre dele: Research, værktøjskassen og ansøgningsmaterialet.

1. Research

Det er en god idé, at du bruger tid på research: Hvilke job er der derude? Hvad har tidligere studerende med samme faglige baggrund fået af job? Og hvilke kompetencer har de? Tjek interessante LinkedIn-profiler, som laver noget af det du selv ønsker at arbejde med.

Research på stillingsopslag. Det kan både være eksisterende og tidligere opslag i Jobindex' arkiv. Lad dig ikke skræmme af titler, men kig på indholdet. Kan jeg se mig selv bringe værdi ind i et sådant job? Og hvordan?

2. Værktøjskassen

Værktøjskassen er noget konkret du kan gå i gang med. Få fundamentet på plads. Og undervurdér ikke dine tidligere erfaringer fra frivilligt arbejde, projektarbejde, studiejob osv. Du er så meget mere end en uddannelse.

  • Kompetenceafklaring – det kan du!
    Hvad er det for kompetencer, du har? Det er en lang proces, men her kommer du virkelig i gang med at arbejde med dig selv. Både faglige og personlige, og hvordan kan du bringe dem i spil?

3. Ansøgningsmaterialet

Sådan søger du job

Du kan både søge opslåede stillinger, og du kan booke uformelle kaffemøder med profiler, du finder på LinkedIn. Det kan være en potentiel arbejdsgiver, eller en der har et job, du selv gerne vil have. Bed om råd, fordi du gerne vil arbejde med det samme – bed ikke om et job. Folk vil som regel gerne hjælpe.

Prioriter, planlæg og strukturer din jobsøgning. Vælg nogle ting ud, som du starter med at få styr på. Hav en almindelig arbejdsdag. Der skal være tid til dit private liv med venner og familie.

Du kan få adgang til sparring på din jobsøgning, tilbud om karrieresamtaler, brobygningsarrangementer, onlinekurser og meget andet gennem DM og MA. Du skal se det som en styrke at være udfarende, opsøgende og bed om hjælp. Det er positivt, at du opsøger sparring – især fordi du bliver endnu bedre rustet til at lande et job-.

Bliv medlem

Bliv medlem af MA og DM og få hjælp og rådgivning.

Meld dig ind