Til indhold

Den gode ansøgning

Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse
© Dennis Morton

Det er helt åbenlyst, men alligevel er det oftest det folk glemmer, når de skriver ansøgninger. Og hvis du gør det, kommer du foran i køen: Du skal tydeliggøre matchet mellem dine kompetencer og de arbejdsopgaver, du skal løse. Oversæt det for arbejdsgiver. Vær ikke bange for at beskrive det åbenlyse, og gør det derved let for modtageren at forstå, hvorfor du er den rette til jobbet.

Vi har samlet 10 råd til, hvad en god ansøgning skal indeholde. Det vigtigste ved en god ansøgning er, at du skriver dig ind i stillingen. Arbejdsgiveren skal tydeligt kunne se, hvem du er, hvad du kan, og hvordan du vil løse lige præcis deres opgave.

Download ansøgningsskabelon (Word)

1. Start med research

Før du kan skrive ansøgningen, skal du vide, hvad det er for en virksomhed, du søger ind i og hvilke forudsætninger, de er styret af. Her gælder det altså om at vise arbejdsgiver, at du har en grundlæggende forretningsforståelse. Så kan du målrette din ansøgning og vise arbejdsgiveren, at du ved, hvad det er for en arbejdsplads, du søger hos. Brug google, virksomhedens hjemmeside og LinkedIn-profil til din research.

Læs mere om, hvad forretningsforståelse er, og hvordan du får det

2. Ring og spørg til stillingen, hvis du er i tvivl

Et stillingsopslag lister ofte flere opgaver, som skal løftes, men ikke hvilke der er de vigtigste. Derfor er det en god idé at ringe og spørge ind til stillingen, når du kommer i tvivl. Hvad er den primære arbejdsopgave, og hvordan vurderes det, om du har løst opgaven succesfuldt?

3. Det handler om dit bidrag, ikke om dine håb og karrieredrømme

Ansøgningen skal ikke handle om alle de gode ting, stillingen kan gøre for din karriere, eller at det er noget, som du altid har drømt om. Vis i stedet virksomheden, at du har sat dig ind i, hvad de laver og har gjort dig tanker om, hvordan du vil løse deres opgaver. Vær tydelig omkring hvad du kan bidrage med.

4. Træd i karakter

Få det personlige sprog ind (ikke det private), som viser, hvem du er. Det akademiske sprog med kilometer lange sætninger kan godt blive lidt tørt og siger ikke rigtig noget om, hvem du er som person. Ansøgningen og CV’et er det førstehåndsindtryk, som du giver arbejdsgiver, så sørg for, at du vækker deres nysgerrighed.

5. Skriv målrettet og vis arbejdsgiver, at du kan løse de vigtigste opgaver

Arbejdsgiver kan let gennemskue, om din ansøgning er sendt ud i masseproduktion. Sørg for, at der er sammenhæng mellem stillingsopslaget, CV’et og ansøgningen, så det er tydeligt, at ansøgningen svarer på stillingsopslaget.

Tag udgangspunkt i stillingsopslaget. Hvad er de tre vigtigste opgaver, du skal løse? I dit CV og din ansøgning skal det fremgå tydeligt, at du kan løse dem.

I din ansøgning skal du fokusere på fremtiden. Forestil dig, hvordan du i de første måneder vil løse arbejdsgivers tre vigtigste udfordringer/opgaver fra stillingsopslaget. Ved at skrive i nutid/fremtid ”Jeg vil kunne” eller ”Jeg kan bidrage med” fremfor ”Jeg gjorde”, vil du kunne skrive dig ind i opgaverne, så arbejdsgiver let kan se, hvordan du vil løse hans/hendes opgaver. Dit CV skal derimod fokusere på fortiden, dine tidligere erfaringer, som skal være dine argumenter, der underbygger din ansøgning.

Få inspiration til, hvordan du stiller skarpt på dine kompetencer.

6. Afslut med oprejst pande og faglig stolthed

Du behøver ikke at gå pænt ud af døren og sige, at du håber, at din ansøgning har vakt interesse, og at du ser frem til en personlig samtale. Selvfølgelig gør du det.

7. Husk – kun én side

En ansøgning må max være en side lang. Er din ansøgning længere end det, skal du begrænse dig. Udvælg de tre vigtigste ting i stillingsopslaget, som du vil tage udgangspunkt i, kill your darlings, overvej om beskrivelsen kan flyttes over i CV’et, og få evt. en ven til at læse ansøgningen igennem. Det nytter ikke at ændre i margenerne eller skriftstørrelsen, det kan du risikere vil irritere arbejdsgiveren.

Tjek også Balligsager’s rekrutteringsanalyser, hvor de hvert år spørger arbejdsgiverne, hvordan de gerne vil have ansøgning og CV.

Rekrutteringsanalysen 2019 (pdf)

8. Få styr på det praktiske

Sørg for at få læst korrektur og undgå at arbejdsgiver bliver irriteret, når han læser din ansøgning, og derfor ikke kan se alt det, du har at byde på. Sæt dine kontaktoplysninger (navn, e-mail, telefon) på både ansøgning og CV. Sidst men ikke mindst sørg altid for at sende din ansøgning og CV i PDF-format. Hvis du sender i Word, risikerer du, at formaterne ændrer sig og får din ansøgning til at se rodet ud.

9. Hvad med anbefalinger?

Værdien af anbefalinger er begrænset. De bliver kun nærlæst, hvis de er specifikt relevante. Tjek eventuelt om arbejdsgiver er interesseret i anbefalinger, inden du sender dem med. På LinkedIn kan du få andre til at anbefale dig, og da de fleste arbejdsgivere tjekker din LinkedIn, kan du med fordel få dem ind der i stedet. I dit CV kan du skrive, at referencer kan skaffes efter aftaler. Herved kan du være med til at styre, hvem af dine referencer, som bliver kontaktet og hvornår.

10. Vær ikke bange for at prøve noget nyt

Hvis du ikke oplever at blive kaldt til samtale på dine ansøgninger, så prøv noget nyt. Det kan for eksempel være et nyt layout, eller måske kan du skrive dit indhold på en anderledes måde eller fremhæve nogle andre ting. Prøv at ringe til de steder, hvor du ikke får svar, og spørg ind til, hvorfor du ikke kom i betragtning. Måske arbejdsgiver kan give dig et tip om, hvad du kan gøre anderledes næste gang.

Book cv- og ansøgningstjek hos DM

Som medlem af DM kan du få feedback på ansøgning, cv og din LinkedIn-profil, når du søger job. Book et cv- og ansøgningstjek online og få 15 minutters personlig feedback.

Læs mere

Åben feedback hos MA

Hos MA kan du komme til åben feedback og få hjælp til dit cv og ansøgning i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Læs mere