Dit CV er en oversigt over dine kompetencer og din erfaring.

Det vigtigste ved et CV er, at det viser matchet mellem det, du har lavet tidligere og det, du skal lave i jobbet, du søger. Og så skal det være let og overskueligt at læse.

Dit CV skal indeholde, det du har lavet indtil nu. Det skal underbygge, at du har de erfaringer, der skal til for at varetage jobbet, du søger. Din ansøgning handler om hvad du kan tilbyde din kommende arbejdsgiver i fremtiden. Du kan du læse vores råd om hvordan du skriver en god ansøgning her.

Download vores skabelon (Word) og få overblik over hvilke elementer dit CV skal have med og hvad de skal indeholde.

Book cv- og ansøgningstjek hos DM

Som medlem af DM kan du få feedback på ansøgning, cv og din LinkedIn-profil, når du søger job. Book et cv- og ansøgningstjek online og få 15 minutters personlig feedback.

1.Dit CV skal målrettes stillingen

For at brænde igennem skal dit både dit CV og din ansøgning være målrettet den specifikke stilling, du søger. Arbejdsgiver kan let gennemskue, om dit CV er sendt ud i masseproduktion. Sørg derfor for, at der er sammenhæng mellem stillingsopslaget, dit CV og ansøgning, så det er tydeligt, at begge dokumenter svarer på stillingsopslaget.

Når du skriver dit CV, er det mest afgørende, at du forholder dig til det job, du søger. Du skal sætte dig ind i, hvad det er for arbejdsopgaver, du skal løse, og vise at du har den rette viden og erfaring til at løse netop de opgaver. Når arbejdsgiver læser dit CV igennem, skal det altså være tydeligt, at det du har lavet på din uddannelse, i dit frivillige arbejde, i dine studiejobs etc. gør dig i stand til at varetage de arbejdsopgaver, som ligger i stillingen. Forhold dig til arbejdsopgaverne i stillingsopslaget og gennemgå dit CV med det i baghovedet. Hvis dét ikke er tydeligt på dit CV, så er det heller ikke tydeligt for arbejdsgiver. Det er ofte nødvendigt at dykke ned de konkrete arbejdsopgaver, metoder og resultater du har med dig fra tidligere, og ikke kun nøjes med at skrive stillingsbetegnelse eller uddannelsestitel.

2. Profilteksten er vigtig

Den indledende profiltekst er vigtig, da det er her, du første gang præsenterer dig for virksomheden. Din profiltekst skal matche stillingsopslaget, så de kompetencer, egenskaber og den værdi, du fremhæver, stemmer overens med det, som virksomheden efterspørger.

En profiltekst er max. fem til otte linjer lang og tager udgangspunkt i disse spørgsmål:

  • Hvordan skaber du værdi for en virksomhed? – henvend dig gerne direkte til dem.
  • Hvem er du? Dine kompetencer, værdier, faglighed og metoder.
  • Fortæl og vis, hvad du brænder for rent fagligt.

Du kan hente inspiration til profiltekster på LinkedIn – men vær opmærksom på, at de her typisk er længere, end de skal være i et CV.


3. Fremhæv erhvervserfaring, der passer til stillingen

Din erhvervserfaring er ofte mere relevant for arbejdsgiver end din uddannelse. Derfor skal dette punkt komme før din uddannelse.

Under din erhvervserfaring skal du skrive, hvilke arbejdsopgaver du har løst, hvilke kompetencer du har sat i spil, og hvilke resultater du har opnået. Igen skal der være sammenhæng mellem det, arbejdsgiver efterspørger, og det du fremhæver. Det gælder både i forhold til de opgaver, du skal løse i den nye stilling, og de kompetencer som du skal sætte i spil, men det gælder også i forhold til det sprog, du bruger. Fx taler akademikere om ’problemer’, men virksomhederne fokuserer på ’løsninger’, i det offentlige taler de om ’sagsfremstilling’, men i det private er der tale om en ’business case’.

Få det relevante med, og gør det let og overskueligt at læse. Husk at du i et CV har omvendt kronologi, dvs. din seneste stilling først.

Husk at frivilligt arbejde også tæller som erfaring, og at du kan tage vigtige kompetencer med derfra. Dit afsnit om frivilligt arbejde skal derfor ligne afsnittet om erhvervserfaring.

4. De studierelevante jobs vs. de ikke studierelevante jobs

Som studerende har man ofte ikke meget erfaring at trække på, når man skal søge et fuldtidsjob. Men de ikke studierelevante jobs, så som bartender, bagerjomfru eller juletræssælger, har stadigvæk givet dig kompetencer, som du kan bruge. For eksempel kan bartenderjobbet have givet dig kompetencer i at arbejde hurtigt og samtidig holde overblik, at skabe kontakt til andre mennesker, eller måske var det også dig, der lavede vagtplaner og havde styr på lageret? Her har du både fået relationelle og strukturelle kompetencer, som du kan fremhæve, alt efter hvad stillingsopslaget efterspørger.

5. Uddannelse

Det er din universitetsgrad, som tæller nu, og hvad du har lært her. Derfor behøver du ikke at have din gymnasieuddannelse med på dit CV. Medmindre titlen på dit speciale taler sig ind i lige præcis, hvad jobbet du søger handler om, så er det ikke relevant at have den med. Fokusér hellere hvilket fagområde du primært har beskæftiget dig med under din uddannelse, hvis det er relevant for arbejdsgiver.

Det er altså dine kompetencer, fremfor titlen på dine fag eller opgaver, som siger noget om, hvordan du har arbejdet, og hvad du ved noget om. Fremhæv metoder du har arbejdet med og fagspecifikke områder, som du ved noget om. Har du spørgsmål til, hvilke kompetencer din uddannelse har givet dig, kan din studieordning hjælpe dig med at finde svaret.

6. Sprog og IT

Efterspørges et specifikt sprog, eller program, så er det vigtigt at have med på dit CV. Skriv niveau på. Ved sprog skal du huske, at selvom du har haft tysk i skolen, skal det ikke være på dit CV, hvis du ikke vil kunne løse en opgave, som involverer tysk på dit arbejde. Kompetencerne som fremhæves i dette afsnit, skal altså også være relevante for det job du søger.

7. Billede

Dit billede er det første arbejdsgiveren ser, og det er dermed det førstehåndsindtryk, som du giver. Få taget et billede i god kvalitet og lad billede repræsentere dig, som du ville se ud i en professionel sammenhæng.

8. Husk det praktiske

Læs korrektur og sæt dine kontaktoplysninger (navn, e-mail og telefon) på både ansøgning og CV.

9. Længde

Længden på CV er et omdiskuteret emne. Den nyeste undersøgelse viser, at et CV optimalt skal være to sider. Stil dig selv disse spørgsmål:

  • Er de ting, du fremhæver, relevante i forhold til stillingsopslaget?
  • Har du noget med, som ikke er relevant – fx kurser, som du tog for 10 år siden?
  • Hvis du har en lang liste med udgivelser, så lad det være et bilag til dit CV. Husk at det er vigtigt at dit CV er let læseligt og overskueligt.

Du kan også tjekke Ballisagers årlige rekrutteringsanalyse ud, hvor de hvert år spørger arbejdsgiverne, hvad de lægger vægt på i fx CV og ansøgninger.

10. Graviditet er ikke en hindring

Du har ikke pligt til at fortælle, at du er gravid. Får du jobbet, har du pligt til at informere din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder før termin.

Du har heller ikke pligt til at oplyse om sygdomme og handicap, medmindre det har indflydelse på den måde, du vil kunne udføre det pågældende job. Derfor kan det i nogle situationer være fornuftigt at nævne det. Har du brug for rådgivning om, hvad du kan eller skal nævne, så tøv endelig ikke med at tage fat i os for råd.

Åben feedback hos MA

Hos MA kan du komme til åben feedback i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

}