Til indhold

Cv’et - dit udvidede visitkort

God ansøgning 1920x1080.jpg

Dit cv er dit udvidede visitkort. Det er her, at du giver arbejdsgiver en oversigt over dine kompetencer og din erfaring.

Det vigtigste ved et cv er, at det er let og overskueligt at læse, og at du har skrevet det med udgangspunkt i den virksomhed eller organisation, som det er målrettet.

1. Stillingsopslag, cv og ansøgning skal hænge sammen

Arbejdsgiver kan let gennemskue, om dit cv er sendt ud i masseproduktion. Sørg for, at der er sammenhæng mellem stillingsopslaget, cv’et og ansøgningen, så det er tydeligt, at cv og ansøgning svarer på stillingsopslaget. Se mere under Den gode ansøgning

Dit cv skal matche din ansøgning, som handler om fremtiden, og om hvad du kan tilbyde din kommende arbejdsgiver. CV’et skal underbygge, at du har de erfaringer, der skal til for at varetage jobbet.

Et cv behøver ikke være avanceret, men det skal være overskueligt og max tre sider langt. Du behøver heller ikke være et grafisk geni, der findes fine cv-skabeloner, som du med fordel kan gøre brug af.

Download vores skabelon til det klassiske cv (Word)

2. Profilteksten er vigtig

Den indledende profiltekst er vigtig, da det er her, du første gang præsenterer dig for virksomheden. Din profiltekst skal matche stillingsopslaget, så de kompetencer, egenskaber og den værdi, du fremhæver, stemmer overens med det, som virksomheden efterspørger.

En profiltekst er max. fem til otte linjer lang og tager udgangspunkt i disse spørgsmål:

  • Hvordan skaber du værdi for en virksomhed? – henvend dig gerne direkte til dem.
  • Hvem er du? Dine kompetencer, værdier, faglighed og metoder.
  • Fortæl og vis, hvad du brænder for rent fagligt.
  • Du kan hente inspiration til profiltekster på LinkedIn – men vær opmærksom på, at de her typisk er længere, end de skal være i et cv.

3. Fremhæv erhvervserfaring, der passer til stillingen

Din erhvervserfaring er ofte mere relevant for arbejdsgiver end din uddannelse. Derfor skal dette punkt komme før din uddannelse.

Under din erhvervserfaring skal du skrive, hvilke arbejdsopgaver du har løst, hvilke kompetencer du har sat i spil, og hvilke resultater du har opnået. Igen skal der være sammenhæng mellem det, arbejdsgiver efterspørger, og det du fremhæver. Det gælder både i forhold til de opgaver, du skal løse i den nye stilling, og de kompetencer som du skal sætte i spil, men det gælder også i forhold til det sprog, du bruger. Fx taler akademikere om ’problemer’, men virksomhederne fokuserer på ’løsninger’, i det offentlige taler de om ’sagsfremstilling’, men i det private er der tale om en ’business case’.

Få det relevante med, og gør det let og overskueligt at læse. Husk at du i et cv har omvendt kronologi, dvs. din seneste stilling først.
Husk at frivilligt arbejde også tæller som erfaring, og at du kan tage vigtige kompetencer med der fra. Dit afsnit om frivilligt arbejde skal derfor ligne afsnittet om erhvervserfaring.

4. De studierelevante jobs versus de ikke studierelevante jobs

Som studerende har man ofte ikke meget erfaring at trække på, når man skal søge et fuldtidsjob. Men de ikke studierelevante jobs, så som bartender, bagerjomfru eller juletræssælger, har stadigvæk givet dig kompetencer, som du kan bruge. For eksempel kan bartenderjobbet have givet dig kompetencer i at arbejde hurtigt og samtidig holde overblik, at skabe kontakt til andre mennesker, eller måske var det også dig, der lavede vagtplaner og havde styr på lageret? Her har du både fået relationelle og strukturelle kompetencer, som du kan fremhæve, alt efter hvad stillingsopslaget efterspørger.

5. Uddannelse – specialet er sjældent relevant

Det er din universitetsgrad, som tæller - ikke gymnasiet (undtagelse hvis du endnu ikke har en BA). Det er ikke relevant, hvad du har skrevet speciale om, medmindre, at jobbet handler om lige præcis dette. Fokuser på hvilket fagområde du primært har beskæftiget dig med under din uddannelse, hvis det er relevant for arbejdsgiver.

Vær opmærksom på, at det er dine kompetencer fremfor titlen på dine fag eller opgaver, som siger noget om dig, og er relevante. Har du spørgsmål til, hvilke kompetencer din uddannelse har givet dig, kan din studieordning hjælpe dig med at finde svaret.

6. Sprog og IT

Alle kan arbejde i Office-pakken, men kan du noget andet, måske InDesign, Latex eller Photoshop, så er det relevant at få på cv’et.

Skriv på hvilket niveau, du kan arbejde med programmerne. Det samme gør sig gældende for sprog. Ved sprog skal du huske, at selvom du har haft tysk i skolen, skal det fjernes fra dit cv, hvis du ikke vil kunne løse en opgave, som involverer tysk på dit arbejde

7. Investér i dig selv

Dit billede er det første arbejdsgiveren ser, og det er dermed det førstehåndsindtryk, som du giver. Feriebilleder eller billeder i dårlig kvalitet taget med et web-kamera virker uprofessionelt. Invester i dig selv og få taget et professionelt billede.

8. Husk det praktiske

  • Få læst korrektur!
  • Sæt dine kontaktoplysninger (navn, e-mail og telefon) på både ansøgning og cv
  • Send altid din ansøgning og cv i PDF-format. Hvis du sender i Word, risikerer du, at formaterne ændrer sig.

9. Længde på cv?

Længden på cv er et omdiskuteret emne. Den nyeste undersøgelse viser, at et cv optimalt skal være 2 sider. Stil dig selv disse spørgsmål: Er de ting, du fremhæver, relevante i forhold til stillingsopslaget? Har du noget med, som ikke er relevant – fx kurser, som du tog for 10 år siden? Hvis du har en lang liste med udgivelser, så lad det være et bilag til dit cv. Få evt. en ven til at læse det igennem med tættekam. Det nytter ikke at ændre marginerne eller skriftstørrelsen, du risikerer bare at irritere arbejdsgiveren.

Tjek også Ballisagers rekrutteringsanalyser, hvor de hvert år spørger arbejdsgiverne, hvordan de gerne vil have ansøgning og cv.

Hent analysen hos Ballisager

10. Graviditet er ingen hindring

Du har ikke pligt til at fortælle, at du er gravid. Får du jobbet, har du pligt til at informere din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder før termin.

Du har heller ikke pligt til at oplyse om sygdomme og handicap, medmindre det har indflydelse på den måde, du vil kunne udføre det pågældende job. Derfor kan det i nogle situationer godt være fornuftigt at nævne det. Har du brug for rådgivning om, hvad du kan eller skal nævne, så søg rådgivning i DM eller MA.

Book cv- og ansøgningstjek hos DM

Som medlem af DM kan du få feedback på ansøgning, cv og din LinkedIn-profil, når du søger job. Book et cv- og ansøgningstjek online og få 15 minutters personlig feedback.

Læs mere

Åben feedback hos MA

Hos MA kan du komme til åben feedback i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Læs mere