Gå til sidens indhold

Netværk

At danne netværk er en aktivitet, der gør dig i stand til at få perspektiveret dine kompetencer og få vurderet din markedsværdi.

1. Hvad er din markedsværdi?

Du kan sparre med og spejle dig i dit netværk. Hvilke muligheder har jeg, og hvordan udnytter jeg dem bedst?

2. Kender du netværksetiketten?

De fleste af os vil som udgangspunkt godt hjælpe andre, hvis vi kan. Og det er med den tilgang, du skal gå ind i et netværk – hjælp og få hjælp af andre. Og så skal du holde dit netværk ved lige ved løbende at bidrage og kvittere for den hjælp og viden, du får.

3. Er du sammen med ”konkolleger”?

Du skal ikke brænde nogen broer bag dig. Du har brug for at værne om dit ry og rygte. I et netværk deler du ikke bare de positive, men også de negative historier. Derfor skal du se et netværk som en professionel relation, hvor du ikke deler alt med fx folk fra konkurrerende firmaer. Populært kaldet ”konkolleger”. Du skal stikke fingeren i jorden og vide, hvad du kan sige og endnu vigtigere ikke kan sige.

4. Kan jeg netværke mig direkte til et job?

Folk får job via netværk. Men det er sjældent den direkte vej til et job. Tænk som udgangspunkt, at netværk er et skridt på vejen til job. Det giver adgang til viden, kompetencer og muligheder. Du kan fx spørge i dit netværk, om nogen kender til en bestemt virksomhed, eller du kan fortælle dit netværk, at du er interesseret i job som det ene eller det andet. Jo mere konkret du er, jo nemmere har dit netværk ved at hjælpe dig videre.

5. Vil du være mønsterbryder?

Danmark er bagud, når det handler om både at danne netværk og at være medlem af forskellige faglige sammenslutninger. I dansk kultur skilter vi ikke alt for meget over for omverdenen med, hvad vi kan.

DM og Magistrenes A-kasse har gennem flere år arbejdet meget for at få dannet flere netværk. Det gælder både større faglige netværk, som typisk er brancherelaterede, og mindre medlemsdrevne netværk. Du kan få meget mere at vide og tilmelde dig netværk ved at kontakte DM eller MA.

Du skal undgå…

  • at tro netværk kommer af sig selv.
  • at tro netværk passer sig selv.
  • at forveksle et professionelt netværk med et privat netværk.