Gå til sidens indhold

Hvad kan du?

Dine kompetencer kommer ikke kun fra dit studium og er meget mere end den faglighed, du har opnået på universitetet.

Billede af Alexis Brown

1. Du kan mere, end du tror

Fritidsaktiviteter og studiejob giver også kompetencer og viser, hvad du kan. Husk at have en bred tilgang til dine erfaringer, når du skal beskrive, hvad du kan.

2. Du opnår kompetencer, når du anvender viden

Kompetencer er en blanding af faglig viden og personlige evner og egenskaber. Fokusér på alle de sammenhænge, hvor du har haft dig selv og/eller din faglighed i spil. Også de erfaringer, du har erhvervet dig gennem studiearbejde, praktik under uddannelsen, feltarbejde samt frivilligt arbejde og dine hobbyer/fritidsaktiviteter. Kompetencer tilegner du dig gennem hele livet.

De kompetencer, du har tilegnet dig på dit studium, er ikke kun de teoretiske. Hvordan har du arbejdet på studiet? Hvordan er det lykkedes dig at gennemføre din uddannelse? Hvilke styrker krævede det? Hvordan er det lykkedes dig at bestå dine eksamener? Hvordan har du arbejdet dig igennem dit speciale? Hvilke roller har du typisk haft i gruppearbejde?

3. Har du brug for at opmuntre dig selv?

En kompetenceafklaring kortlægger alt det, du faktisk er god til eller er blevet god til. Vi husker lettere vores fiaskoer end succeser, men det bidrager sjældent til at afklare dine faktiske kompetencer. Giv dig selv lov til at fokusere på, hvad du er god til. Det giver både energi og rygrad.

4. Cykler du?

En kompetenceafklaring er et tidskrævende stykke arbejde. Det tager tid at tænke dine erfaringer igennem og udlede dine kompetencer. Det gøres ikke på et par timer, men er en proces på flere dage. Planlæg det, og hold dig selv fast i processen.

Brug tænksomheden under morgenmaden eller cykelturen til at fange de situationer eller erfaringer, du skal huske at have med. Få dem ned på papir, inden de smutter for dig.

5. Her er din værktøjskasse

A. Start med konkret at beskrive alle dine erfaringer – lav et mindmap
Et mindmap med cirkler, streger, ord og billeder er genialt til at overskue et utal af erfaringer i stort og småt fra både arbejdsliv, fritid og studium.

Et mindmap gør det lettere at få øje på de røde tråde, der går mellem dine erfaringer. Måske har du haft mere kundekontakt, end du lige regnede med, og måske har du altid været god til arbejde med kunderelationer.

B. Organiser dine erfaringer
Kig på dit mindmap – se på alle dine erfaringer. Find sammenhænge, og få et overblik over de røde tråde eller mønstre i dine erfaringer. Saml dem på tværs af arbejde, studium og fritid, så de erfaringer, der handler om det samme arbejdsfelt eller kompetenceområde, er i samme klump.

C. Lav en succesbank – saml på eksempler
Se på dine succeser og resultater. De fortæller noget om dine styrker. Find dine succeshistorier frem og tænk over, hvad de fortæller om dig som person. Har du været storryger, kan du spørge til, hvordan det lykkedes dig at holde op? Var det viljestyrke, eller hvad gjorde udslaget? Tænk over en krævende og udfordrende situation – hvordan lykkedes det dig at komme igennem det? Det kan være alt fra specialeskrivning til håndboldkampe. Målet er at få lavet en bank med en masse eksempler på situationer, du har klaret på en god måde, så det bliver synligt for dig selv. Tag dem med til jobsamtalen.

6. Du kan lege arbejdsgiver

Tag arbejdsgiverens briller på og spørg: Hvad kan jeg som arbejdsgiver bruge dine kompetencer til her? Hvorfor skal vi vælge dig?

Se 20-25 stillingsopslag igennem, som du umiddelbart tænker, du ville være god til. Ikke kun job, der rammer din faglighed, men alle job, der ville passe godt til dig. Tænk over, hvorfor du har valgt dem. Hvilke faglige og personlige kompetencer kendetegner dem? Hvad kan dine erfaringer bruges til i praksis? Så har du inspirationen til at formulere dine kompetenceområder, så de er relevante for arbejdsgiveren.

7. Det kompetente menneske

Dine kompetencer er en del af dit cv. Et decideret kompetence-cv kan sige mere om dig end en kronologisk fremstilling af, hvad du har lavet. Du fokuserer ikke blot på afsluttet uddannelse og tidligere job, men på de kompetencer, du besidder som menneske.

Vær skarp, når du udvælger dine spidskompetencer og tænk over, hvilken profil du har, så det bliver tydeligt for arbejdsgiveren, hvad han eller hun får ved at ansætte netop dig.

Kompetenceafklaring

MA afholder arrangementer hvor du arbejder med afklaring af dine jobrelaterede kompetencer, så du kan vise dem frem for en kommende arbejdsgiver.

Læs mere og tilmeld dig