Til indhold

Hvad er en a-kasse?

A-kasse_16x9.png

I Danmark har vi private a-kasser, der hjælper medlemmerne økonomisk, hvis de bliver ledige. En a-kasse udbetaler dagpenge og er en slags forsikring.

A’et i a-kasse er en forkortelse for arbejdsløshed. A-kasser rådgiver desuden medlemmer, så de kan finde et job. A-kasser modtager statsstøtte i form af lønmodtageres indbetaling af arbejdsmarkedsbidrag. Sammen med a-kasse medlemmernes kontingent er det med til at finansiere udbetalingen af dagpenge.

Den væsentligste fordel ved at være medlem af en a-kasse er, at du er berettiget til dagpenge, hvis du bliver ledig. Alternativet til dagpenge er kontanthjælp. Men ejer du for over 10.000 kroner i kontanter eller værdier, så mister du din ret til kontanthjælp.

Vigtige regler om a-kasse

Der er andre fordele forbundet med et medlemskab. Er du studiemedlem hos Magistrenes A-kasse (MA), kan du fra 1. dag af dit medlemskab trække på professionel studie- og karriererådgivning. Det kan let blive relevant og værdifuldt i forhold til fx:

  • Studiejob
  • Kompetenceafklaring
  • Udformning af cv og ansøgninger
  • Jobmuligheder ift. din uddannelse

Læs mere på ma-kasse.dk

2-ugers reglen

For at få ret til dagpenge skal du melde dig ind i en a-kasse senest 2 uger efter, du har afsluttet din uddannelse. Der er en obligatorisk karensmåned, som betyder, at du først får udbetalt dagpenge en måned efter, at du afslutter din uddannelse. Se under ’1-års reglen’, hvis du vil undgå karensmåneden.

1-års reglen

Har du været studiemedlem i mindst ét år af en a-kasse, går du fri af karensmåneden og har ret til dagpenge dagen efter, at du har afsluttet din uddannelse.

Dagpengesatser for dimittender:

Pr. måned: 15.868 kroner med forsørgelsespligt og 13.836 kroner uden forsørgelsespligt

Om året: 190.416 kroner med forsørgelsespligt og 166.032 kroner uden forsørgelsespligt

Satserne er gældende fra 1. januar 2022.

Bliv medlem af DM og MA

DM og MA giver dig inspiration og vejledning til at træffe de rette valg, mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.

Meld dig ind