Fysikere oversætter verden til matematik

Del artikel:

Verden er magisk og fyldt med fysik. Det kan hverdagen også være. Og selv de mindste hverdags-mysterier, kan man regne på.

Har du nogensinde tænkt over, om det kan betale sig at løbe, når det regner? Altså om du bliver mindre våd, jo hurtigere du løber? Hvis du har undret dig over det - eller over andre af hverdagens små dilemmaer, så kan fysikstudiet helt sikkert være noget for dig.

Kristine Niss er forsker ved Roskilde Universitet, og ifølge hende er logisk sans og flair for matematik et godt udgangspunkt. Men de to ting alene gør dig ikke nødvendigvis til en god fysikstuderende:

“Det kræver noget knofedt. Hvis du skal blive en god fodboldspiller, skal du også løbetræne meget. Og sådan er det også med fysik. ”

Nysgerrighed betaler sig

Du kan ikke være for nysgerrig som fysikstuderende. Som barn undersøgte Kristine Niss alt. Hun bankede på mærkelige ting bare for at høre, hvilken lyd det gav. Hun gik rundt med magneter, for at tjekke, hvad der var magnetisk, og hvad der ikke var.

Det gav hende et godt udgangspunkt. På fysikstudiet har hun nemlig fundet værktøjerne til at regne på ting, hun undrer sig over. Og stille skarpt på en bestemt måde:

“Naturvidenskab handler om at forstå verden ved hjælp af tal. Hvis du har en undren, er det bare med at gå i gang med at regne på den, og ofte ender du med at finde svaret på dit spørgsmål.”

Ifølge Kristine kilder det nærmest helt i hjernen, når hun regner sig frem til et svar - og det bliver man bedre til som fysikstuderende. 

Bliv ved, også selvom du ikke forstår det

Kristine Niss kommer af en familie, der altid har været interesseret i fysik. Hun har altid været god til faget, og som hun selv husker det, gik der lidt tid, før hun for alvor havde svært ved studiet. Men det kan også være svært fra start, der kommer udfordringer, og man vil måske få følelsen af, at man ikke er klog nok. Når det sker, har Kristine et klart råd:

“Man skal huske på, at tid hjælper. Man skal læse, selvom man ikke forstår, hvad man læser. Og så læse det igen. Hjernen arbejder i det ubevidste, og jo mere man arbejder med stoffet jo mere forstår man.”

Kristine Niss husker nye studerende på, at det er lysten til at lære, der giver resultaterne. Derudover lover hun, at det godt kan betale sig at løbe gennem regnen, for når du løber, får du mindre vand i håret.

}