Forsker: Jeg forsker i det, jeg allerbedst kan li’

Del artikel:

De fleste, der interesserer sig for fodbold, har haft drømmen om, at fodbolden kunne blive deres levevej. For Peter Krustrup er den drøm blevet til virkelighed. Også selvom han ikke udlever den på fodboldbanen.

Peter Krustrup er professor i Sport og Sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet. Han har altid elsket at dyrke sport, og da han i sin tid begyndte på idrætsstudiet, var det både den praktiske og den teoretiske tilgang til idræt - og især koblingen mellem de to - han interesserede sig for. Men dengang havde han lidt andre forventninger til sin fremtid:

“Jeg har altid elsket at dyrke sport, fodbold, tennis, bowling, maratonløb, og blev fodboldtræner allerede som 15-årig. På daværende tidspunkt håbede jeg på, at jeg en dag kunne blive gymnasielærer i idræt og dansk.”

På det tidspunkt vidste Peter ikke, hvilke veje idrætsstudiet ville føre ham. Og da slet ikke, at han ville ende med at samarbejde med 22 lande om fodboldforskning med fokus på danske fodboldkoncepter.

Verdens stærkeste fodboldforskning på SDU

Den fodboldforskning, som Peter lige nu er i gang med, er en del af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU’s fokus på at gøre en forskel i forhold til FN’s tredje verdensmål om sundhed og trivsel. Han er lige nu ude i verden for at gøre en forskel for folkesundheden - med fodbolden som det stærkeste våben. Han har for nylig været i Israel med kvindelandsholdet og har netop afholdt fire kursusdage i Beijing og Shanghai med Football Fitness. Store oplevelser, som alle er et led i hans forskning: 

“Mit arbejde har både handlet om at forbedre præstationen for de danske landshold og andre elitefodboldhold. Og så har jeg også forsket i, hvordan man kan bruge motionsfodbold til at gøre kræftpatienter, type 2 diabetespatienter og blodtrykspatienter sundere,” siger Peter Krustrup.

Et valg du ikke vil fortryde

Spørger man Peter, er der tusind interessante ting ved at studere Sport og Sundhed. Han er selv blevet overrasket over, hvor spændende det er at forske i sport, men især også hvor meget sportens forskningsresultater kan bidrage med til samfundet. Han har en klar opfordring til både kommende og nye studerende:

“Sæt kryds ved sport og sundhed. Og invester dig selv i uddannelsen, til gavn for faget, dine medstuderende og dig selv. Det vil du ikke fortryde!”

Hvis ikke forskning i din allerstørste interesse og en vigtig rolle i at forbedre folkesundheden er overbevisning nok, så tilføjer Peter i øvrigt, at studiemiljøet på idrætsstudiet er fantastisk. Du skal glæde dig.

}