Til indhold

Maiken studerer i Madrid: ”Jeg har sjældent oplevet så meget politisk oprør og spænding”

Rejsepulje Maiken 16x9.png
Af Andreas Jakobsen

DM’s rejsepulje hjalp Maiken med økonomisk støtte til et semester i Madrid. Opholdet blev et møde med en mere aktivistisk politisk kultur end den danske.

Maiken Jørgensen er en af de studerende, der sidste år modtog støtte fra DM’s rejsepulje. Det har givet hende et nødvendigt tilskud til et seks måneders studieophold på Universidad Cumplutense de Madrid, et af Spaniens ældste og mest prestigefyldte universiteter. 

Hjemme i Danmark studerer hun på RUC, hvor hun læser en kandidat i journalistik og globale studier. Men i de seneste seks måneder har undervisningen fundet sted på flere forskellige fakulteter i Madrid, hvor hun læser fag om blandt andet EU, Latinamerika og ledelse. 

For Maiken har opholdet i Madrid været en mulighed for at udvikle sit spanske, som hun håber på at kunne bruge som arbejdssprog en dag i en international stilling.

”Jeg har før været på udveksling på min BA i Mexico, og det var en fed oplevelse. Uanset hvor man tager hen, giver udveksling noget. Du er sammen med mange mennesker fra hele verden, og du får udvidet dit perspektiv for, hvordan man gør ting, og hvordan man kan tænke.”

Feminisme, fodbold og farvel til Rajoy

På dette ophold har hun også fået øjnene op for spaniernes mere aktivistiske side.

”Jeg var med til at fejre Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. Feminisme fylder sindssyg meget i Spanien. Jeg har sjældent oplevet så meget politisk oprør og spænding. Vores undervisere aflyste timerne. De regnede ikke med, at der ville komme nogen til undervisningen. Man blev udskældt, hvis man ikke deltog. Jeg har aldrig oplevet så stor en demonstration før. Det var fedt at opleve og være en del af den politiske side af et samfund.”

Det har været et dramatisk år i Spanien, så der har ikke manglet anledninger til at gå på gaden. Den 26. maj var det mængder af madridistas, der fyldte gaderne, efter Real Madrid vandt Champions League for tredje år i træk. Den 1. juni var folk på gaden igen. Mariano Rajoy, landets konservative premierminister gennem seks år, blev væltet af et mistillidsvotum som følge af en langvarig korruptionsskandale i sit parti.

”Det var vildt at mærke i gaderne. I Spanien er folk ikke så politisk korrekte eller afholdende. I Danmark holder man lidt igen på ens følelser. Det gør de ikke her. Da de væltede regeringen blev undervisningen stoppet og nyhederne sat på storskærm. Journalister interviewede folk på hvert gadehjørne.”

”Ligegyldig om man mener det ene eller det andet, så er det inspirerende at se, hvordan folk her kæmper for det, de tror på.”

When in Madrid

Maiken har også tilegnet sig nye vaner for at tilpasse sig hverdagen i Madrid. 

”Jeg er gået fra at være relativt A-person til enormt meget B-person. Min undervisning ligger sent på dagen omkring kl. 15.30. Jeg har enten fri kl. 20 eller 21.30.”

”Noget andet er transporten til universitetet. Da Spanien var under Francos diktatur, sendte han fakultetet for økonomi, politik og antropologi - alle dem, der kunne være farlige for hans styre - ud på en mark langt uden for byen. Jeg er tit hjemme kl 23. Så skal man have aftensmad, snakke med dem man bor sammen med om hvordan dagen er gået. Alkoholkulturen er også ret farlig.”

Søg DM’s rejsepulje

Med studieopholdet har Maiken fået styrket sit spanske og blevet undervist i fag, som de danske universiteter ikke tilbyder.  Derfor anbefaler hun alle studerende med udlandslængsler at søge støtte fra DM’s rejsepulje.

”Jeg synes, det er fedt, når man fortæller sine venner hernede, at man i Danmark kan søge penge hos foreninger og organisationer. Vi har nogle gode muligheder i Danmark for at få hjælp til at udleve vores drømme og realisere vores projekter. Når man tænker på, hvor svært og bureaukratisk det er at komme på udveksling, så er legater det mindste af det. Det handler om at finde noget, der er relevant for din uddannelse, så er chancerne ret gode.”

DM's rejsepulje

Du kan også få støtte fra DM’s rejsepulje til dit udlandsophold. Ansøgningsfristen er den 1. august.

Læs mere
Rejsepulje Maiken 16x9.png