Hvad har en kattepasser og studentermedhjælper hos Miljøstyrelsen til fælles?

Det er sjældent nødvendigt, men hvis det er tilfældet, tager KittyCare's personale katten med på gåtur. Foto: kittycare.dk
Del artikel:
Af Thomas Kellermann Hansen

Selvom det ikke umiddelbart lyder sådan, kan en studerende, der passer katte ved siden af studiet for at få en ekstra skilling, og en studerende der opdaterer et register over naturfredninger i Miljøstyrelsen, godt have noget til fælles. De finder nemlig begge glæde ved at bruge nogle timer ved siden af studiet på at arbejde, og det har også relevans.

Det giver god mening at have et studiejob, hvor man er med til at holde styr på og opdatere et register over fredninger i landet, når man studerer kulturgeografi.

Det er tilfældet for 26-årige Julie Stensballe, der er i gang med sin kandidat på Københavns Universitet. Mellem 10 og 15 timer af ugen vier hun til sit job som studentermedhjælper i Miljøstyrelsen, hvilket går godt i spænd med hendes uddannelse.

”Jeg kan overføre nogle af de ting, jeg lærte på min bachelor, direkte i mit arbejde, så jeg synes, jeg har fundet et godt, relevant studiejob,” siger Julie Stensballe.

Julie Stensballe. Foto: privat

Kattepasning og kommunikation

Det er næppe tilfældet for Natalie Jakobsen, at hun kan bruge konkret viden fra sin bachelor i dramaturgi i hendes arbejde som kattepasser hos KittyCare, hvor kunder kan købe sig til pasning af deres katte. Natalie Jakobsen læser kandidat sin i analytisk journalistik på DMJX i Aarhus, hvilket også kan lyde langt væk fra livet som dyrepasser. Alligevel nyder hun sit studiejob.

"Det er et godt, afslappende studiejob, og det er faktisk rigtig fedt at se, at en kat kan starte med at være tilbageholden, men som man får flere vagter, kommer man mere ind på livet af den,” siger Natalie Jakobsen og forklarer, at hun også har kommunikative opgaver forbundet med sit studiejob, hvilket passer godt til hendes studie.

"Jeg har også lavet presse- og SoMe arbejde, hvilket går rigtig godt i spænd med journalistik, så jobbet er ikke helt irrelevant. Det passer mig rigtig godt, at jeg har stille og rolige opgaver, hvor jeg tager mig af kattene, og andre opgaver hvor jeg laver noget, der er giver god mening og er relevant i forhold til mit studie.”

Natalie Jakobsen. Foto: privat

Hvad kan de bruge DM til?

Julie Stensballe, der er studentermedhjælper i Miljøstyrelsen, er ansat på overenskomst og har en kontrakt, der beskriver hendes arbejde, som den skal. Natalie Jakobsen har ligeledes en kontrakt, der indeholder det, den skal, men er ikke ansat på overenskomst. Men selvom de to studerende har ordentlige forhold, kunne de sagtens forestille sig at bruge DM. Julie Stensballe ville først og fremmest kontakte DM for at få et løntjek:

"Jeg har tænkt mig at kontakte DM snart for at finde ud af, om min løn er korrekt udregnet. Selvom det måske ikke er meget, kan der jo godt være noget, jeg ikke har taget højde for, både i kølvandet på overenskomstforhandlingerne i foråret, i forhold til anciennitet eller noget helt tredje," siger Julie Stensballe og uddyber.

"Jeg ville da opfordre alle studerende til at tjekke op på, om deres løn stemmer overens med det, de skal have. Der kan godt være noget, man ikke har tænkt over, fordi man tænker, at det 'bare' er et studiejob, ligesom det kan være tilfældet for meget andet i et studiejobs, som at man for eksempel har ret til kontrakt."

Også Natalie Jakobsen fortæller, at hun ikke ville tøve med at kontakte DM, selvom hun ikke lige nu oplever uregelmæssigheder i sit studiejob.

”Jeg kunne sagtens forestille mig at bruge DM, hvis jeg følte behov for det. Det kunne være i forhold til timetal eller løn. Jeg tror ikke, det bliver aktuelt, men det er rart at vide, man har muligheden.”

Anbefalingen fra DM

Det glæder Anna Petrea Thomsen, der er næstforkvinde for DM Studerende, at de to studerende ville kontakte DM, hvis det blev nødvendigt. Det er opfordringen, når det kommer til uregelmæssigheder eller spørgsmål omkring rettigheder i studiejob:

"Vi anbefaler, at man tager kontakt til DM’s rådgivning, hvor der sidder dygtige medarbejdere klar til at hjælpe; både hvis det drejer sig om et helt konkret problem i ens studiejob, men også hvis man bare har nogle generelle spørgsmål,” siger Anna Petrea Thomsen.

For selvom Julie Stensballe og Natalie Jakobsen har gode forhold, er det ikke sikkert, at alle studerende er klar over, at fair arbejdshold og rettigheder er noget, man har krav på.

"Det er vores indtryk, at mange af vores medstuderende eksempelvis ikke ved, om de kan få løn under sygdom, eller om man selv skal finde en afløser ved sygdom. Der kan opstå en tendens til at finde sig i lidt mere, end man burde," siger Anna Petrea Thomsen og forklarer, hvorfor det er vigtigt at sætte fokus på, at der er rettigheder i studiejobs.

"Vores studiejobundersøgelse viser, at 73 % af vores medlemmer har et studiejob. Derfor synes vi, det giver mening at sætte fokus på en så væsentlig del af mange studerendes hverdag, og en af de vigtigste opgaver vi har som fagforening er at oplyse om, hvad man er værd som arbejdskraft, og hvilke helt basale rettigheder, man har i sit arbejde.” 

Kontakt DM

Som medlem er du altid er velkommen til at skrive til os på dm@dm.dk eller ringe på tlf. 38 15 66 00, hvis du har spørgsmål til dine rettigheder eller har brug for hjælp i en konkret sag.

}