Til indhold

DM Studerende: Bekymrende, at færre søger ind på landets universiteter

Af Andreas Jakobsen

I DM Studerende er man ikke overrasket over, at et lavere antal af unge har valgt at søge ind på en videregående uddannelse, sammenlignet med sidste år.

89.700 unge har søgt ind på videregående uddannelser via kvote 1, ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det er færre end sidste år, hvor 90.563 på dette tidspunkt havde søgt ind. Tallet blev dog justeret efterfølgende. Reelt var der således 91.539 ansøgere sidste år.

Ifølge Lea Friedberg, forkvinde i DM Studerende, er faldet i antallet bekymrende, men ikke overraskende.

”Selvom uddannelse i høj grad er nøglen til et godt arbejdsliv i dag, er valget om netop, hvilken man bør starte på, nok ikke blevet nemmere de sidste par år.”

Hun kan godt forstå, hvis de unge i dag har brug for lidt mere tid til at overveje deres uddannelsesvalg. 

”Skiftende politiske logikker og udmeldinger kan gøre det svært at regne ud, hvad man ’bør’ beskæftige sig med. Milliardnedskæringer og arbitrære reformer presser både uddannelseskvalitet og de studerendes trivsel. Det hele skal gå hurtigere og det er blevet sværere at stoppe op, blive klogere og vælge om.”

Lea Friedberg håber alligevel, at de unge vælger uddannelserne til på et senere tidspunkt.

”Den rigtige uddannelse er nemlig vejen til at forløse sit talent, dyrke sine interesser og sætte sit præg på samfundet gennem ens professionelle virke i fremtiden. Det er en kæmpe gevinst - både for den enkelte studerende og samfundet.”

”Så herfra skal lyde - ikke en hævet pegefinger til dem, der ikke søgte ind - men et kæmpe held og lykke og stort tak til de 89.700 studerende, der har. Jeg ønsker dem alt det bedste, men for nu, bare en fantastisk dejlig sommer,” siger Lea Friedberg.

De 89.700 ansøgere får svar den 28. juli på, om de er blevet optaget.